Ultimele nopţi au făcut ca temperaturile înregistrate în Zalău să coboare considerabil, cele 3-5 grade Celsius fiind greu de îndurat de către cei care nu au acoperiş deasupra capului. Cum nu pot rămâne prin parcuri, ca în vară, şi cum scările de bloc rămân reci, zălăuanii fără locuinţă şi-au îndreptat atenţia către Adăpostul de noapte, acesta având în prezent aproape toate paturile ocupate.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, ne-a declarat că din cele 25 de paturi, abia unul s-au două mai sunt libere. „Gradul de ocupare a paturilor, înregistrat în Adăpostul de noapte, este de 98 la sută. Totuşi, dacă va fi nevoie, vor fi asigurate locuri suplimentare pentru solicitanţii care îndeplinesc criteriile de admitere în cadrul Adăpostului de Noapte, prevăzute în Regulamentul de Funcţionare. Cererile suplimentare vor fi analizate şi, în măsura în care solicitanţii se încadrează în criterii, se va suplimenta numărul de locuri”, a declarat Manuela Ghiuruţan.
Liberi, dar în frig
În ciuda faptului că la Adăpostul care funcţionează în cadrul Centrului Social de Urgenţă din cartierul Simion Bărnuţiu ar putea găsi paturi curate, grupuri sanitare şi hrană, există şi oameni fără locuinţă care evită Adăpostul de Noapte din cauza regulilor care trebuie respectate aici. De fapt, ca şi în ultimele două-trei ierni, acest gen de persoane consideră că este greu să se obişnuiască să respecte un program fix şi un sistem de norme bine definite. Mihăiţă, în vârstă de 36 de ani, a spus că preferă să se adăpostească prin scări de bloc şi să facă faţă frigului iernii încropindu-şi un culcuş din cartoane şi câteva zdrenţe. „Am un culcuş numai bun, aici într-un bloc în spate la Perla. Intru după ce se face seară şi am grijă să nu deranjez pe nimeni. Eu nu am treaba oamenilor şi ei nu au treaba mea. Nu este aşa de frig, sunt călit. Am un culcuş din cartoane şi nişte pleduri şi am primit acum un fâş, care-mi ţine de cald. Nu m-aş duce la Adăpost decât dacă ar ninge”, a spus râzând Mihăiţă. Nici Szili, prietenul lui Mihăiţă, nu este un fan al Adăpostului de noapte, deşi tânărul de 19 ani a recunoscut că acolo ar primi în fiecare zi şi mâncare. „Nu zic că nu este bine, că doar îţi dau mâncare şi un pat. E bine, dar nu pentru noi. Noi suntem obişnuiţi fără reguli, iar acolo te pun să dormi odată cu găinile. Mai bine să fim de capul nostru”, a declarat tânărul.
La fel ca Mihăţi şi Szili, Zalăul are şi alţi oameni pentru care lucrurile ar sta mult mai bine dacă ar cere adăpost. Cum, însă, nu fac casă bună cu regulile, fie ele şi elementare, aceştia se încăpăţânează să trăiască „liber ca pasărea cerului” în frigul de pe străzi.
Fără droguri şi alcool la bord
Pentru a beneficia de un pat în Adăpostul de noapte, solicitanţii trebuie să aibă neapărat domiciliul în Zalău. Unitatea are patru
dormitoare, cu o capacitate totală de 25 de locuri, iar asistaţii sunt primiţi la ora 19. Persoanele cazate beneficiază de două mese, una seara şi alta dimineaţa. De asemenea, primesc de la personalul care activează în acest centru de urgenţă obiecte de igienă personală şi, prin donaţiile cetăţenilor la Centrul de Colectare a Ajutoarelor, beneficiază şi de articole de îmbrăcăminte. Asistaţii rămân în centru până dimineaţa, la ora 7.
Conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare aprobat de consilierii locali în 2004, accesul în cadrul Adăpostului de Noapte este interzis persoanelor aflate sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe care modifică comportamentul uman.
VOTANTII LUI CAPILNASIU!